naslovna


U subotu, 11. studenog 2023. godine, na spomendan sv. Martina Tourskog, biskupa, u našoj župi bio je svečani obred primanja i obećanja u Frami Podmilačje. Dvadesetčetvoro framaša je primljeno u bratstvo Franjevačke mladeži, a šesnaestoro dalo obećanje življenja evanđeoskih ideala po uzoru na svetog Franju.
Primanje u bratstvo, odnosno davanje obećanja, zasigurno je najljepši događaj u životu svakog framaša, jer predstavlja novi početak bližeg života s Kristom, kako bismo svi uistinu mogli reći: "Bog moj – sve moje." Duhovnu pripravu za ovu svečanost predvodio je fra Drago Blažević, župni vikar u Jajcu.
Misno slavlje u 17 sati predvodio je fra Emanuel Radić, samostanski vikar u Jajcu, u koncelebraciji sa župnim vikarima i duhovnim asistentima, fra Zvonimirom Batistom (Uskoplje), fra Julijanom Madžarom (Rama/Šćit), fra Silvanom di Benedettom (Vitez), fra Dragom Blaževićem (Jajce) i fra Nikolom Neimarevićem (Podmilačje). Framaši su u procesiji na oltar prinijeli Franjine pohvale Bogu. Nakon fra Emanuelove prigodne propovijedi, uslijedio je sam obred – četrdesetoro glasova mladih izgovorili su svoje "EVO ME" Bogu, a sve po zagovoru sv. Franje Asiškog.
Radost naših framaša upotpunili su framaši iz župa Gračac, Rama/Šćit, Vitez, Jajce, Bugojno i Uskoplje. Za pjesme koje su se vinule do nebesa bio je zadužen pjevački sastav Frame Uskoplje.
Nakon svete Mise, naši framaši su izmamili osmijehe i veliku radost svih okupljenih. Inače, osmijeh i nije silazio s lica framaša, jer je bila prava franjevačka radost, i tijekom sv. Mise, ali i poslije, u zabavnom dijelu.
Na kraju, hvala Bogu na neizmjernoj ljubavi koju nam svjedoče naši mladi framaši.

 

Podmilačje

sv. Ivo Krstitelj

Proštenište svetoga Ive u Podmilačju jedno je od najstarijih u Bosni i Hercegovini i čuveno je po brojnim čudesnim ozdravljenjima bolesnih u duši ili tijelu. Krajem dvadesetoga stoljeća neki pisci pridaju svetištu i epitet „bosanski Lourdes“. Crkva, izgrađena sredinom 15. stoljeća, bila je jedina sačuvana franjevačka crkva iz srednjega vijeka. Ista je obnovljena 2000. godine u izvornom obliku na temeljima stare crkve.

2020 - SVA PRAVA PRIDRŽANA