naslovna


Dana 22. listopada. 2023. godine u Šibenici, filijali župe svetoga Ivana Krstitelja u Podmilačju, je svečano proslavljen patron filijale sveti Ivan Pavao II., papa. Misno slavlje na mjesnom groblju u Šibenici je predslavio lokalni župnik fra Filip Karadža uz koncelebraciju župnih vikara fra Nikice Vujice i fra Nikole Neimarevića.
Na misi se okupio veliki broj vjernika iz župe Podmilačje, ali i iz okolnih župa Jajca, Dobretića, Liskovice i Mrkonjić grada.
U homiliji fra Filip je ukazao na važnost lika sv. Ivana Pavla II. i predstavio ga kao čovjeka koji se na ispravan način odnosio prema problemima današnjega društva i čovjeka.
Iz velike palete vrlina koje krase ovoga sveca, fra Filip je uzeo tri vrline koje bi mogle poslužiti svakome čovjeku u njegovom odnosu prema drugome čovjeku, životu ali i prema aktualnim problema današnjega svijeta.
Opisao je svetog papu, prije svega, kao onoga koji je čovjek vjere, a ne straha. Koji se ne boji pristupiti problemima i ne bježi od njih. Strah je onaj koji čovjeka blokira i onesposobljava ga za bilo kakvo kreativno djelovanje, a ono što strah najviše onemogućuje je dijalog, a upravo je dijalog druga karakteristika koju je propovjednik istaknuo kod lika svetog Ivana Pavla. Budući da se samo kroz dijalog dvije izgrađene suverene osobe mogu riješavati i aktuelni problemi. „Čovjek nije biće straha već biće dijaloga“; je rečenica koju je propovijednik na poseban način istaknuo.
I kao treću karakteristiku je naglasio svjedočenje. Sveti Ivan Pavao II je čovjek koji nije samo govorio već je bio onaj koji je tu riječ u život provodio i kao takav je uzor svakome vjerniku ali i svakom drugom čovjeku kako treba živjeti i kako se u današnjem svijetu postaviti u odnosu prema zlu i nepravdi. Premda je otišao Gospodinu prije 17 godina, njegove riječi snažno odjekuju i danas.
Poslije euharistijskog slavlja uslijedile su bratske agape u novoizgrađenom velikom domu koji nosi ime zaštitnika, sv. Ivana Pavla II., pape.
Župnik je zajedno s članovima građevinskog odbora i prakaratura za Šibenicu, Pave Papića, predstavnika društvenog života Ive Šimunovića, kao i predsjednika udruge „Krševac“ Hrvoja Šimunovića, dodijelio zahvalnice osobama i institucijama zaslužnima za materijalni i drugi doprinos u obnovi i izgradnji filijalne crkve i društvenog doma.


/ Foto: Bare Pršlja /

 

Podmilačje

sv. Ivo Krstitelj

Proštenište svetoga Ive u Podmilačju jedno je od najstarijih u Bosni i Hercegovini i čuveno je po brojnim čudesnim ozdravljenjima bolesnih u duši ili tijelu. Krajem dvadesetoga stoljeća neki pisci pridaju svetištu i epitet „bosanski Lourdes“. Crkva, izgrađena sredinom 15. stoljeća, bila je jedina sačuvana franjevačka crkva iz srednjega vijeka. Ista je obnovljena 2000. godine u izvornom obliku na temeljima stare crkve.

2020 - SVA PRAVA PRIDRŽANA