20230513 141636

FRAMIN

U subotu 13. svibnja 2023., održan je XXIV. susret franjevačkih ministranata u Visokom - Framin. Okupio se veliki broj ministranata iz cijele Bosne među kojima je bilo i 20 ministranta iz župe Podmilačje. Susret je počeo sa svetom misom koju je predslavio fra Zdenko Frljić, samostanki i župni vikar iz Guče Gore. Fra Zdenko je u propovijedi naglasio važnost malenih pomoćnika za oltarom i kako iako maleni puno znače.
Poslije svete mise usljedile su razne igre bez granica i kviz znanja, a starijim ministrantima je bio omogućen obilazak Franjevačke klasične gimnazije.
Po završetku susreta podjeljene su nagrade za najbolje u kvizu znanja i igrama bez granica, a svim sudionicima je podjeljena zahvalnica za sudjelovanje na ovogodišnjem Framinu.
Iako nisu osvojili nagradu za prvo mjesto, zahvalni Bogu, ministranti župe Podmilačje su svojom mladošću i radošću zasigurno uljepšali još jedan Framin i pri tom su se dobro zabavili.

 

Podmilačje

sv. Ivo Krstitelj

Proštenište svetoga Ive u Podmilačju jedno je od najstarijih u Bosni i Hercegovini i čuveno je po brojnim čudesnim ozdravljenjima bolesnih u duši ili tijelu. Krajem dvadesetoga stoljeća neki pisci pridaju svetištu i epitet „bosanski Lourdes“. Crkva, izgrađena sredinom 15. stoljeća, bila je jedina sačuvana franjevačka crkva iz srednjega vijeka. Ista je obnovljena 2000. godine u izvornom obliku na temeljima stare crkve.

2020 - SVA PRAVA PRIDRŽANA