naslovna

Proslava svetkovine sv. Ivana Pavla II. u Šibenici

Svečano proslavljena svetkovina sv. Ivana Pavla u župi Podmilačje. Euharistijskim slavljem predsjedao fra Ilija Stipić uz sudjelovanje svećenika i oko 150 vjernika u Šibenici

22. listopada na svetkovinu sv Ivana Pavla II., pape, bilo je osobito svečano u filijali Župe Podmilačje, Šibenici, koja ovoga sveca slavi kao zaštitnika crkve i mjesta. Na groblju ispred crkve pred oko 150-ak vjernika, svetim je euharistijskim slavljem predsjedao bivši podmilčaki župnik fra Ilija Stipić, gvardijan u franjevačkom samstanu u Cavtatu i župnik Stravče u Dubrovačkoj biskupiji uz koncelebraciju domaćeg župnika i upravitelja Svetišta u Podmilačju fra Filipa Karadže, župnog vikara fra Nikole Neimarevića i fra Jure Stipića, župnog vikara u Jajcu.
Propovijednik je u homiliji iznio svoje osobne doživljaje službujući u ovoj župi i ovoj filijali koja je mala po broju vjernika ali za primjer u zajedničkom i skladnom suživotu sa komšijama muslimanima i dr, kao i milost osobnog susreta sa sv. Ivanom Pavlom II., papom, posebno kao član odbora za papin dolazak u BiH. Taj je događaj inspirirao da u Šibenici bude prva crkva, koliko je poznato, u BiH sa titularom ovomu svecu. Istakao je njegovu osobitu ljubav prema pravednosti i iskazivanju miosrđa. Što je na poseban način pokazao u svom pohodu Sarajevu i Banjaluci. Svoju ljubav prema Bosni je pokazao nebrojeno puta i pokazao da možemo živjeti u zajedništvu i dijalogu i sa pravoslavnima i sa muslimanima i opstati na svome. Time je pokazao put svima kako se djeluje i živi. Posebno to vrijedi za nositelje političke odgovornosti za narode koji nažalost pod krinkom brige za nacionalne interese ostvaruju svoju sebične ciljeve.
Na njegovu sprovodu na lijesu u kojem su ploženi njegovi časni zemni ostatci vidjeli smo kako vjetar lista Evanđelistar čas lijevo čas desno i na kraju ga zatvara. Kao da nam je poručeno: Živio sam Evanđelje i zatvaram svoju zemaljsku knjigu života, sada ste vi na redu da nastavite hoditi za Kristom i da se ne bojite, naglasio je fra Ilija u svojoj nadahnutoj propovijedi.
Župni zbor pod vodstvom s. Dragice Ljubos popratio je euharistiju lijepim i skladnim pjevanjem.
Na kraju je župnik fra Filip zahvalio svima, osobito predslavitelju, prakaraturima, članovima građevinskog odbora kao i svim dobročiniteljima na doprinosu za građevinske radove na ovoj filijalnoj crkvi. Nedavno je popločana crkva novim mramornim podom, proširena. Također je pored crkve u izgradnji nova velika multifunkcionalna dvorana u čijem su suterenu ove godine i pripremljna gozba ljubavi za sve nazočne.
I pored ove krize pandemije i svih mjera duh zajedništva i ljubavi prema svojim svetinjama i običajima je i dalje živ u vjerničkom narodu ovoga kraja.

 

Podmilačje

sv. Ivo Krstitelj

Proštenište svetoga Ive u Podmilačju jedno je od najstarijih u Bosni i Hercegovini i čuveno je po brojnim čudesnim ozdravljenjima bolesnih u duši ili tijelu. Krajem dvadesetoga stoljeća neki pisci pridaju svetištu i epitet „bosanski Lourdes“. Crkva, izgrađena sredinom 15. stoljeća, bila je jedina sačuvana franjevačka crkva iz srednjega vijeka. Ista je obnovljena 2000. godine u izvornom obliku na temeljima stare crkve.

2020 - SVA PRAVA PRIDRŽANA