Papa Franjo

Pastiri su most između naroda, kojemu pripadaju, i Boga kojemu pripadaju po pozivu – istaknuo je papa Franjo na općoj audijenciji, na kojoj je govorio o Mojsiju koji ne prodaje svoj narod nego posreduje za njega.

Treba moliti za svaku osobu, jer svi pripadaju Bogu. Treba moliti za ljude unatoč njihovim nedostatcima ili udaljenosti od Boga – snažan je poziv koji je papa Franjo uputio na općoj audijenciji, i danas održanoj u biblioteci Apostolske palače.

Nastavljajući niz kateheza o molitvi, Papa je danas, osvrćući se na odlomak iz Knjige Izlaska, govorio o Mojsiju koji posreduje za narod koji si je napravio tele od rastopljene kovine. Toliko je blizak s Bogom da može razgovarati s Njim „licem u lice“. Mojsije nije despotski vojskovođa, nego je blag i toliko će ostati prijatelj s ljudima, da će – kako je rekao Papa – osjetiti sažaljenje prema njihovim grijesima, njihovim napastima, iznenadnoj čežnji za prošlošću koju prognanici osjećaju misleći na vrijeme kada su bili u Egiptu.

Mojsije je bio najveći prorok Isusa, koji je 'pontifex', most između nas i Oca. Isus posreduje za nas, pokazuje Ocu rane koje su cijena našega spasenja, i posreduje. Mojsije nas stoga potiče da posredujemo za svijet, moleći Isusovim žarom. Svi pripadaju Bogu. I najveći grješnici, najzlobniji ljudi, najkorumpiraniji upravitelji, svi su djeca Božja; Isus to osjeća i posreduje za svakoga – napomenuo je Papa te dodao – Svijet živi i napreduje zahvaljujući blagoslovu pravednika, molitvi za samilost koju svetac, pravednik, zagovornik, svećenik, biskup, papa, laik, svaki krštenik, stalno uzdiže za ljude, na svakom mjestu i u svako doba povijesti.

Sjetimo se Mojsija, posrednika – potaknuo je Papa – I kada poželimo nekoga osuditi, i kada se u sebi naljutimo… Dobro je naljutiti se; zdravo je to; ali nije dobro osuđivati. Ako se naljutiš, što ti je činiti? Idi posredovati za tu osobu – istaknuo je Sveti Otac. Posredovanje je, naime, Mojsijev način molitve, uz očinski osjećaj koji gaji prema svojem narodu.

Sveto pismo ga obično opisuje s rukama ispruženim prema gore, prema Bogu, gotovo kao da je cijelom svojom osobom most između neba i zemlje. Čak i u najtežim trenutcima, i onda kada narod odbacuje Boga i njega samoga kao vođu, kako bi si napravio zlatno tele, Mojsije moli Boga da oprosti njegov grijeh; ne niječe Boga, a ni svoj narod.

Mojsije ne trguje narodom. On je most, posrednik; on je između naroda i Boga. Ne prodaje svoj narod kako bi napravio karijeru. Nije karijerist nego posrednik za svoje ljude, za svoju povijest, za svoj narod i za Boga koji ga je pozvao. On je most. Kako je to lijepi primjer za sve pastire koji trebaju biti 'most' – istaknuo je Papa. (…) Pastiri su mostovi između naroda kojemu pripadaju i Boga, kojemu pripadaju po pozivu. Takav je Mojsije. 'Oprosti, Gospodine, njihov grijeh; ako ne oprostiš, izbriši me iz svoje knjige koju si napisao. Ne želim napraviti karijeru sa svojim narodom'.

To je molitva koju pravi vjernici njeguju u svojem duhovnom životu. Iako vide nedostatke ljudi i njihovu udaljenost od Boga, ne osuđuju ih, ne odbacuju ih – primijetio je Papa te istaknuo – Posredovanje je vlastito svecima, koji su, oponašajući Isusa, „most“ između Boga i njegovoga naroda.

Osvrnuvši se u katehezi na Mojsijev život, Papa je istaknuo da nije bio 'laki' i 'tromi' molitelj. Kada ga je Bog pozvao, gledajući ljudski, bio je 'promašaj'. Od nadobudnoga dužnosnika predodređenoga za brzu karijeru, upropastio je prilike i postao pastir koji pase tuđe stado u Midjanskoj zemlji. Od mladosti je imao samilosti za svoj narod i zauzimao se za potlačene, ali iz njegovih ruku nije izvirala pravednost nego nasilje. Tako su se srušili njegovi snovi o slavi – napomenuo je Papa.

Ali, upravo u tišini pustinje Bog poziva Mojsija, očitovavši mu se u gorućem grmu. Bogu koji ga poziva da ponovno preuzme brigu za svoj narod, Mojsije se usprotivi strahovima i prigovorima da nije dostojan, da mu Izraelci neće vjerovati, da muca… te upućuje Bogu mnogo pitanja 'zašto'. U Petoknjižju se opisuje čak i jedan dramatičan događaj, kada Bog prekorava Mojsija zbog nedostatka povjerenja, što će mu priječiti ulazak u obećanu zemlju – napomenuo je Papa.

Ali, osim zbog svoje snage, on nas se doima upravo zbog svoje slabosti. On, kojega je Bog zadužio da prenese Zakon svojemu narodu; on, utemeljitelj božanskoga kulta, posrednik najuzvišenijih otajstava, neće prestati održavati sa svojim narodom uske veze solidarnosti, posebno u trenutcima napasti i grijeha – primijetio je Papa.

Uvijek je bio privržen narodu. Mojsije nije nikada zaboravio svoj narod. To je veličina pastira: ne zaboraviti narod, ne zaboraviti korijene. I kao što Pavao kaže mladom biskupu Timoteju: 'Sjeti se svoje majke i svoje bake, svojih korijena, svojega naroda'. Mojsije nije nikada prestao pripadati siromašnima duhom kojima je pouzdanje u Boga hrana na njihovu putu – istaknuo je papa Franjo.

Na kraju audijencije Papa je spomenuo da se danas obilježava Dan savjesti, nadahnut svjedočanstvom portugalskoga diplomata Aristidesa de Souse Mendesa, koji je spasio život tisućama Židova i drugih progonjenih ljudi. Neka se uvijek i posvuda poštuje sloboda savjesti; neka svaki kršćanin dade primjer dosljednosti ispravnoj savjesti prosvijetljenoj Božjom Riječju – potaknuo je Papa.

Izvor: Vatican News

Podmilačje

sv. Ivo Krstitelj

Proštenište svetoga Ive u Podmilačju jedno je od najstarijih u Bosni i Hercegovini i čuveno je po brojnim čudesnim ozdravljenjima bolesnih u duši ili tijelu. Krajem dvadesetoga stoljeća neki pisci pridaju svetištu i epitet „bosanski Lourdes“. Crkva, izgrađena sredinom 15. stoljeća, bila je jedina sačuvana franjevačka crkva iz srednjega vijeka. Ista je obnovljena 2000. godine u izvornom obliku na temeljima stare crkve.

2020 - SVA PRAVA PRIDRŽANA